İlk Görüşme
İlk görüşmede sizden bir tanıtım formu doldurmanızı rica edeceğiz. Lütfen randevunuza tam vaktinde geliniz; seansa geç geldiğinizde terapistiniz görüşme süresine ekleme yapmaz ve önceden planlanmış olan zamanda bitirir.
Terapilerin uzunluk süresi nedir?
Bireysel yapılan görüşmelerin uzunluğu 50 dakikadır. Çocuk ve ergenlerle yapılan görüşmelerde seansın bir kısmı aileye ayrılmaktadır ve toplam görüşme süresi 60 dakikadır. Aile ve çift seansları 90 dakika sürmektedir.
Toplam kaç seans geleceğim?
Toplam kaç seans yapılacağı ise terapiye geliş sebebine ve de danışanların ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Kimi zaman birkaç defa yapılan bilgilendirme seansları yeterli gelirken, kimi zaman da uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç duyulabilir.
Terapistinizle yapacağınız ilk görüşme ve değerlendirme seansı sonrasında sürecin nasıl devam edeceği hakkında bilgilendirileceksiniz.
Çocuğunuzu psikologla yapacağı ilk görüşmeye nasıl hazırlayabilirsiniz?
Çocuğunuzu psikoloğa getirmeden önce, ona nereye geleceğine dair kısa bir açıklama yapmak iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun yaşına ve gelişim düzeyine uygun, kısa ve net bir açıklama, çocuğu psikolog ile yapacağı ilk görüşmeye hazırlar ve eğer varsa kaygısını azaltır.
Çocuğunuza, bir abla ile tanışacağını ve o ablanın kendisini tanımaya ve anlamaya çalışacağını, onunla oyunlar oynayacağını söyleyebilirsiniz. Eğer psikoloğa geliş nedeniniz çok belirgin ise, çocuğunuzun zorlandığı bu sorunla ilgili ona yardım edecek, bu konuda kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacak biri ile tanışacağını söyleyebilirsiniz. Örneğin, merkezimize geliş sebebiniz, çocuğunuzun dikkatinin sık dağılması ise, şöyle bir açıklama yapmak uygun olur: “Hani sen bazen ödevlerine dikkatini vermekte zorlanıyorsun ya, bu zorluğu aşmamız için bir abla sana yardım edecek, seninle hem oyunlar oynayacak ve konuşacak; bize de (çocuğun bakım verenleri) sana nasıl destek olabileceğimiz konusunda fikir verecek, bize farklı yollar gösterecek.”
Eğer ki geliş nedeniniz çocuğunuza birkaç cümle ile özetleyemeyeceğiniz türden bir sorun ise, ona “Bir ablayla tanışacağız ve o sana yaşadığın sıkıntılarla, üzüntülerle, sorunlarla baş etmen konusunda yardım edecek, seninle oyunlar oynayacak ve seni tanımaya, anlamaya çalışacak.” diyebilirsiniz. Seansların bir kısmında çocukla ve diğer kısmında çocuğun bakım verenleriyle ayrı ayrı görüşüleceği için, “Ben/biz önce psikolog abla ile konuşacağım/ız, o sırada sen beni/bizi yan odada bekleyeceksin, sonra biz çıkacağız ve sen içeri gireceksin, biz seni dışarıda bekleyeceğiz. Görüşmemiz bittiğinde hep beraber oradan ayrılacağız.” şeklinde bir açıklama yapıp, süreçle ilgili çocuğunuzu hazırlayabilirsiniz.
Nereye ve neden gideceğinizi çocuğa anlattıktan sonra, ona herhangi bir sorusu ya da merak ettiği bir şey olup olmadığını sorabilirsiniz. İlk görüşme öncesinde çocuğunuzun merak ettiği bir şey varsa ya da sizin aklına herhangi bir soru takılırsa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Çocuğunuzla beraber görüşmeye gelirken nelere dikkat etmelisiniz?
Hem ilk görüşme, hem de daha sonrasında takip eden seanslarda, görüşme vaktinin bir kısmı çocuğa, bir kısmı ise çocuğun bakım verenlerine ayrılır. Bakım verenler psikolog ile görüşürlerken, çocuğun yan odada bir süre beklemesi gerekecektir. Bu nedenle yanınızda, siz terapist ile görüşürken çocuğunuzun beraber bekleyebileceği biriyle gelmeniz, seansların daha verimli geçebilmesini açısından önemlidir.